Δίαιτα Dukan

Η δίαιτα Dukan, του γάλλου διατροφολόγου Pierre Dukan, έχει αποκτήσει φήμη τα τελευταία χρόνια καθώς την έχουν ακολουθήσει και διαφημίσει διασημότητες από το εξωτερικό. Ο δημιουργός της υποστηρίζει πως η ελάττωση των υδατανθράκων βοηθάει να αποφεύγεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης, κι έτσι βάζει τα θεμέλια για να διατηρείται το βάρος των ανθρώπων στο επιθυμητό επίπεδο.

Η μέθοδος Dukan ανήκει όπως και η δίαιτα του Ατκινς, στις χημικές δίαιτες. Είναι στην ουσία μια πρωτεϊνική δίαιτα, που δε βάζει περιορισμούς στην ποσότητα, αλλά παρότι μοιάζει σε πολλά σημεία με την δίαιτα Ατκινς θεωρείται πιο σύγχρονη και ισορροπημένη. Πολλοί διατροφολόγοι πάντως υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια που ακολουθεί κάποιος τη δίαιτα αυτή, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του.

διαιτα ντουκαν

Το μεγάλο ατού της συγκεκριμένης δίαιτας όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες χημικές δίαιτες, είναι η υπόσχεση για γρήγορο αδυνάτισμα, χωρίς περιορισμούς στις ποσότητες. Όπως όμως όλες αυτές οι μέθοδοι διατροφής, έχει αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε με πειθαρχία για να έχετε ουσιαστικά αποτελέσματα. Η δίαιτα Ντουκαν χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Το πρώτο σκέλος της Δίαιτας Dukan ονομάζεται "επίθεση". Διαρκεί 5 με 10 ημέρες, οδηγεί στην ταχεία απώλεια βάρους και απαιτεί να τρώτε μόνο τροφές με πρωτεΐνες, όπως ψάρι, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά. Ο σκοπός είναι να απαλλαγούν οι ιστοί από το περιττό νερό, να αντιμετωπιστεί το αίσθημα της πείνας και εισάγει συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Το δεύτερο σκέλος ή "κρουαζιέρα", εντάσσει σταδιακά και τα λαχανικά στο μενού σας. Διαρκεί μέχρι να φτάσετε στα κιλά που θέλετε και βασίζεται στην εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά. Δηλαδή τη μια μέρα θα καταναλώνετε σκέτη πρωτεΐνη και την επόμενη πρωτεΐνη με σαλάτες και λαχανικά.

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της “εδραίωσης”. Εφόσον έχετε χάσει τα κιλά που θέλατε, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται, καθώς στη διατροφή σας εντάσσονται προοδευτικά τα φρούτα, το ψωμί, το τυρί και άλλα τρόφιμα με υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά. Το στάδιο αυτό λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό, και σκοπός του είναι να βρει ο οργανισμός μια καινούργια ισορροπία με το νέο του βάρος. Για τη διάρκειά του υπολογίστε δέκα ημέρες, για κάθε κιλό που έχετε χάσει.

Το τέταρτο βήμα της δίαιτας Ντουκάν, είναι η περίφημη "συντήρηση". Μπορείτε να αυξήσετε την ποικιλία των τροφών που τρώτε, αρκεί να τηρείτε ένα βασικό κανόνα της δίαιτας. Μία μέρα την εβδομάδα, να καταναλώνετε μόνο τροφές με πρωτεΐνες όπως ψάρι, κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών. Το στάδιο αυτό, διαρκεί φυσικά όσο εσείς θέλετε και νιώθετε πως μπορείτε να το ακολουθήσετε.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS