Δίαιτα ORAC

Η δίαιτα ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ή αντιοξειδωτική δίαιτα, είναι μια νέα πρόταση στο χώρο της διατροφής. Είναι μια διατροφική μέθοδος που βασίζεται στη συμβολή των αντιοξειδωτικών ουσιών, στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι ουσίες αυτές, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της ORAC, βοηθούν να χάσετε τα περιττά κιλά, ενώ παράλληλα σας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία, ενισχύοντας την υγεία σας.

Η δίαιτα ORAC (ή δίαιτα Ο2), αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και υπολογίζει το ποσοστό που ένα τρόφιμο μπορεί να προστατέψει από τις ελεύθερες ρίζες, (οι οποίες αποτελούν τους ενόχους για ασθένειες όπως μορφές καρκίνου, καρδιακές παθήσεις και συμπτώματα γήρανσης). Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν μπορούν και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας τις ακίνδυνες για τον οργανισμό.

διαιτα ορακ

Οι τροφές, έχουν συνδυασμούς αντιοξειδωτικών που ενισχύουν τη γενική άμυνα του οργανισμού, καθιστώντας τον ανθεκτικό στις επιθέσεις που δέχεται από τις ελεύθερες ρίζες. Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες C και E, το Β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος, καθώς και άλλες φυτοχημικές ουσίες που θα βρεις στο σταφύλι, στα σταυρανθή, στο σκόρδο και στο χαμομήλι.

Γι' αυτό έχει θεσπιστεί ο δείκτης ORAC. Ο δείκτης ORAC (Oxyzen Radical Absorbance Capacity, δηλαδή Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) αποτελεί μια μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις τροφές, όπως αντίστοιχα η ενέργεια στις τροφές μετριέται σε θερμίδες. Με βάση αυτό το σύστημα μέτρησης, αντιλαμβανόμαστε σε πιο βαθμό μια τροφή μπορεί να δεσμεύσει ελεύθερες ρίζες.

Όπως λοιπόν συμβαίνει και με τις θερμίδες, καθημερινά θα πρέπει να προσλαμβάνουμε τόσες μονάδες ORAC, όσες χρειαζόμαστε με βάση τις ανάγκες του οργανισμού μας. Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται από τον τρόπο ζωής, τη φύση της εργασίας, τις ώρες ύπνου και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς προ-οξειδωτικούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η μόλυνση, τα ζωικά λιπαρά, οι ορμόνες, τα χημικά των τροφίμων.

Σε γενικές γραμμές πάντως η διαγροφή μας θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 4.000–5.000 μονάδες ORAC. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το βαλσαμικό ξίδι, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες. Η αντιοξειδωτική δίαιτα O2 λοιπόν, προωθεί την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας που θωρακίζουν τον οργανισμό, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Η μέθοδος ORAC δεν απέχει συνεπώς πολύ από άλλες δίαιτες που προάγουν την κατανάλωση υγιεινών τροφών, όπως η Μεσογειακή διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ένα σπουδαίο μέσο για τη θωράκιση της υγείας μας. Η ORAC προτείνει έναν τρόπο διατροφής που είναι χρήσιμο να ακολουθείται καθημερινά συνδυασμένος και με άλλες πολύτιμες συνήθειες. Γι' αυτό προωθεί την τακτική άσκηση, για να ενισχυθεί η λειτουργία του κυκλοφορικού, η απώλεια βάρους και η αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS