Οικονομική κρίση και διατροφή

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είναι λογικό να επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναγκάζεται να περιορίσει ένα μέρος των επιλογών του σε τρόφιμα και να καταφύγει σε λύσεις ανάγκης. Για τον περισσότερο κόσμο η έννοια της υγιεινής διατροφής είναι συνώνυμη με το υψηλό κόστος. Πολλοί θεωρούν πως στις μέρες μας η σωστή διατροφή είναι πολυτέλεια και προνόμιο λίγων. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα αληθές.

Οι γνώσεις και οι πληροφορίες για να υιοθετήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες δε λείπουν, καθώς τόσο η ανάπτυξη και η εκλαϊκευση της διαιτολογίας, όσο και η προβολή της μέσω των μέσων ενημέρωσης έχουν φροντίσει ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν μια σφαιρική εικόνα για τις τροφές που είναι υγιεινές και εκείνες που θεωρούνται επιβαρυντικές.

Η οικονομική στενότητα μπορεί να βρει δύο δρόμους έκφρασης στο πιάτο μας. Δυο δρόμους εντελώς διαφορετικούς. Ο ένας είναι η βελτίωση των επιλογών μας και η προσθήκη υγιεινών τροφών που είχαν φύγει από τη λίστα μας παρότι ανήκουν στις παραδόσεις και στην τοπική μαγειρική. Ο άλλος δρόμος είναι η στροφή σε φθηνά, έτοιμα και πρόχειρα γεύματα, που θα οδηγήσουν δεδομένα σε προβλήματα υγείας και στην παχυσαρκία. Στην πράξη οι επιλογές των πολιτών αποδεικνύουν αυτή την αντίθεση. Κάποιοι κάνουν στροφή στο σπιτικό φαγητό, ενώ άλλοι αυξάνουν τις επισκέψεις τους στα ταχυφαγεία.

Υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να βελτιώσουμε τους όρους διατροφής μας με υπευθυνότητα και σωστές επιλογές. Αφενός οι ποσότητες τροφίμων που αγοράζουμε πρέπει να εκλογικευτούν καθώς συχνά πολλά από τα τρόφιμα που έμπαιναν στο καλάθι μας, κατέληγαν στα σκουπίδια. Αφετέρου μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής, με στοχευμένες επιλογές θρεπτικών τροφίμων και να μειώσουμε τις αγορές τυποποιημένων τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας όπως αναψυκτικών και σνακ.

Είναι ευκαιρία να επαναφέρουμε στην κουζίνα και τη μαγειρική μας πολύτιμα και παρεξηγημένα τρόφιμα που η επίπλαστη ευμάρεια και ο δυτικός τρόπος ζωής είχαν εκτοπίσει από το μενού μας. Δοκιμάστε λοιπον την επιστροφή στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα βάζοντας στο πιάτο σας όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Μπορείτε να συνθέσετε εξαιρετικά, γευστικότατα γεύματα με απλές πρώτες ύλες όπως τα αυγά ή τα ζυμαρικά. Δοκιμάστε επίσης απλά και ταπεινά εγχώρια ψαράκια όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, που δεν έχουν εξωτικές τιμές και είναι εξαιρετικά για την υγεία.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS