Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Οι δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή GI diets θεωρούνται κατάλληλες τόσο για αυτούς που ζητούν να χάσουν βάρος όσο όμως και για εκείνους που θέλουν απλά να διατηρήσουν τα κιλά τους. Επιλέγουν λοιπόν διατροφή με μειωμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, για να διατηρήσουν την υγεία και τη ζωτικότητά τους.

Οι τροφές με υδατάνθρακες διακρίνονται ανάλογα με την ταχύτητα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Στη δίαιτα GI, προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου. Για παράδειγμα μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η πατάτα, ανεβάζει το σάκχαρο με ταχύτερο ρυθμό από άλλες τροφές με υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα όσπρια ή τα ζυμαρικά.

διαιτα χαμηλη σε υδατανθρακες

Η θεωρία πίσω από τις δίαιτες GI (Glycaemic Index Diets) μοιάζει λίγο με την αντίστοιχη στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και προκαλλούν αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα μειώσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και θα αδυνατίσετε.

Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αποκλείει ολόκληρες ομάδες ωφέλιμων τροφίμων όπως συμβαίνει με τη μέθοδο Άτκινς. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα τροφών και να φάτε μέχρι να αισθανθείτε χορτάτοι. Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα περιλαμβάνουν ψάρι, κρέας, πουλερικά, τυρί, αυγά, καθώς και φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά.

Μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση της διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και την παχυσαρκία, όμως ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αποτελεί πάντα δείκτη υγιεινής διατροφής. Διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συχνά χαμηλές ή μέτριες τιμές γλυκαιμικού δείκτη χωρίς να είναι υγιεινά.

Υπάρχουν πολυάριθμα βιβλία συνταγών για διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και βέβαια αντίστοιχες συνταγές μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο. Άν μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο, δε θα αντιμετωπίσετε θέμα με την παρασκευή κατάλληλων γευμάτων. Αξίζει να θυμάστε πως όσο μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορείτε να συμπληρώνετε το διαιτολόγιό σας με τροφές με λιπαρά. Ωφέλιμα όμως λίπη! Τέτοια λίπη βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά των ψαριών, στο φοινικέλαιο στο φυστικέλαιο, και στο λινέλαιο.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS