Χημική Δίαιτα

Οι χημικές δίαιτες επιβάλλουν την ελαχιστοποίηση των υδατανθράκων που λαμβάνετε από τις τροφές, και την αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπών. Ονομάζονται χημικές, γιατί ως αποτέλεσμα έχουν χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό, όπως ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αποκαλούνται και κετογονικές δίαιτες. Σε αυτή την κατηγορία μεθόδων αδυνατίσματος ανήκει και η δίαιτα Άτκινς.

Η λογική πάνω στην οποία βασίζεται η χημική δίαιτα είναι πως όταν ο οργανισμός δεν έχει υδατάνθρακες, παράγει ουσίες που κόβουν την όρεξη (κετονοσώματα) και χρησιμοποιεί τα λίπη για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια. Γι' αυτό η διατροφή στη χημική δίαιτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη και φτωχή σε υδατάνθρακες.

χημικες διαιτες

Στις χημικές δίαιτες μπορείτε να καταναλώσετε λιπαρές τροφές, αλλά θα πρέπει να αποκλείσετε μια ευρύτατη ομάδα τροφίμων που αποτελείται από δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχετε πειθαρχία και σύστημα, διότι αν ξεφύγετε και αρχίσετε να καταναλώνετε τροφές από την απαγορευμένη λίστα το όλο εγχείρημα θα αποτύχει.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα σε αυτούς τους τύπους δίαιτας είναι πως έχουν γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν πολλά κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες εφαρμογής της δίαιτας. Όπως όμως συμβαίνει στις μεθόδους αδυνατίσματος που επιβάλουν ακραίες μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, υπάρχουν αρκετά και ουσιώδη μειονεκτήματα.

Οι χημικές δίαιτες, είναι λόγω περιορισμών και αυστηρότητας δύσκολο να ακολουθηθούν πιστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, τα γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρώτων εβδομάδων, συχνά καταλήγουν σε μια εξίσου αλματώδη αύξηση βάρους. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού που εμφανίζεται συνήθως μετά το αρχικό αδυνάτισμα, δυσκολεύει την περαιτέρω απώλεια βάρους και οδηγεί τελικά στη γρήγορη επανάκτηση των κιλών.

Οι κετογονικές δίαιτες είναι αρκετά συχνά πλούσιες σε λίπη και μάλιστα κορεσμένα λίπη. Γι' αυτό θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, οι δίαιτες αυτές περιορίζουν την κατανάλωση δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, συνεπως μειώνουν δραματικά την πρόσληψη πολύτιμων φυτικών ινών. Έτσι οδηγουν συχνά σε δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS