Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη στις αρχές του νέου αιώνα. Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 από τον αείμνηστο Robert C. Atkins, MD (ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν υπέρβαρος όταν πέθανε). Συγκεκριμένα το βιβλίο του "Dr. Atkins' Diet Revolution" ήταν αυτό που γνώρισε τη δίαιτα Atkins στον κόσμο.

Οι θιασώτες του πλάνου Atkins υποστηρίζουν πως έριξαν τα ανεπιθύμητα κιλά τους γρήγορα και εύκολα, διατηρώντας κάποιες λιπαρές τροφές στα πιάτα τους, ενώ άλλοι που τη δοκίμασαν χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα λένε συχνά πως ένιωθαν άρρωστοι και πεινασμένοι από τη διατροφή που έκαναν. Είτε την αγαπήσετε είτε τη μισήσετε, η δίαιτα Atkins χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή για να την ακολουθήσετε.

διαιτα ατκινς

Η θεωρία του Atkins είναι ότι σημασία για το βάρος σας έχει ο τρόπος που το σώμα σας επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες που τρώτε και όχι το πόσο λίπος λαμβάνετε από τις τροφές. Με τη μείωση των εισροών υδατανθράκων, και τρώγοντας τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, το σώμα σας θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση κέτωσης. Αυτή με λίγα λόγια είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας καίει το λίπος ως καύσιμο. Θεωρητικά, θα πετύχετε τη μείωση του λιπώδους ιστού στο σώμα σας και την αύξηση της πρωτεϊνικής μάζας.

Η δίαιτα Atkins έχει τέσσερα στάδια. Οι πρώτες 14 ημέρες είναι πολύ δύσκολες και εμπεριέχουν πολλούς περιορισμούς. Κατόπιν μπορείτε σταδιακά να τρώτε ορισμένα από τα απαγορευμένα τρόφιμα, αλλά προτιμώντας πιο υγιεινές επιλογές. Δηλαδή αντί για λευκό ψωμί να προτιμήσετε ψωμί ολικής αλέσεως.

Η δίαιτα Atkins μπορεί να είναι κατάλληλη για σας αν σας αρέσει να τρώτε πολύ κρέας. Για παράδειγμα το μπέικον και τα αυγά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της «αποδεκτής» διατροφής, ενώ κατά τις πρώτες εβδομάδες, τα ζυμαρικά, το αλκοόλ, ορισμένα λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες απαγορεύονται!

Υπάρχει ένας κατάλογος των αποδεκτών τροφίμων. Να ξέρετε όμως πως δεν επιτρέπεται να ξεφύγετε από τις τροφές αυτές ούτε εκατοστό. Αν λοιπόν βρίσκετε δύσκολο να ακολουθήσετε αυστηρούς κανόνες, τότε μάλλον θα βρείτε τη δίαιτα Atkins αρκετά δύσκαμπτη.

ΔΙΑΙΤΕΣ & TIPS